Institutionele repository

Biblio integreert de Academische Bibliografie en de Institutionele Repository van UGent. De Academische Bibliografie geeft een overzicht van publicaties van UGent-onderzoekers. In de Institutionele Repository worden de full texts van UGent-publicaties bewaard en ontsloten.

Voor publicaties vanaf 2010 geldt het Immediate Deposit/Optional Open Access-mandaat. Het UGent beleid in verband met publiceren, kan je hier lezen. Van elke publicatie van UGent-auteurs moet bij registratie in Biblio ook de full text opgeladen worden. Meer informatie voor het invoeren van publicaties, lees je hier. Welke stappen je best doorloopt om jouw data in te voeren in Biblio, lees je hier.

UGent vraagt aan zijn onderzoekers en auteurs om zich uniek te identificeren via het wereldwijde systeem ORCID (zie ook Publiceren > Impact & visibiliteit). Een ORCID-ID bestaat uit een 16-cijferige code die, eens toegekend, structureel blijft verwijzen naar dezelfde onderzoeker. Aan één ORCID-ID kunnen verschillende affiliaties gelinkt worden. Via Create & Connect kan je een ORCID-ID aanmaken en linken aan UGent.

UGent stimuleert Open Access publiceren. In dat geval stelt de auteur – meestal via een Creative Commons-licentie – de publicatie ter beschikking van elke geïnteresseerde. Omwille van auteursrecht is kiezen voor Open Access niet steeds (onmiddellijk) mogelijk. Anderzijds leggen de voorwaarden van  financiering van bepaalde projecten Open Access op. Welke stappen je best doorloopt om je publicatie(s) via Open Access ter beschikking te stellen, lees je hier.

Aangezien UGent een erkende instelling is voor onderzoek en onderwijs met een gesloten netwerk mogen alle publicaties worden ontsloten binnen het UGent-netwerk. Dit is een wettelijke uitzondering op de wet op auteursrecht, ten behoeve van onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. Wanneer je ingelogd bent met je UGent-account, heb je dus toegang tot alle full texts op Biblio. Zo garandeert UGent de ontsluiting van onderzoek voor de huidige en toekomstige generaties studenten en onderzoekers.

Op het platform (onder)zoektips kan je onder andere lezen:

  • hoe je publicaties en data in Biblio kan invoeren.
  • onder welke classificatie je publicatie valt (toekenning door Biblio-team).
  • hoe de zoekinterface werkt.
  • hoe je publicatielijsten uit Biblio exporteert.
  • hoe je een publicatielijst aanmaakt voor een FWO-aanvraag.

Meer info? biblio@ugent.be

Heb je een vraag in het kader van je literatuuronderzoek of bij het zoeken, verwerken of publiceren van literatuur/data?
Vul dan ons formulier in met aanvullende info zodat wij een duidelijk beeld hebben van je vraag. Je kan ons ook bereiken via kcgg@ugent.be.

Invoer in Biblio

Werk je voor UGent?

Kies in de invoermodule onder Department voor je eigen vakgroep. Alle publicaties tot en met publicatiejaar 2018 moeten aan de ‘oude’ GE-vakgroepen gekoppeld worden (vanaf 1 januari 2019 wordt hun benaming gevolgd door ceased 1-1-2019). Vanaf publicatiejaar 2019 kies je de nieuwe GE-vakgroep.

Werk je voor UZ Gent?

Kies in de invoermodule onder Department voor ‘Ghent University Hospital (UZGent)’.

Werk je voor beide?

Duid via het plusteken zowel je vakgroep als ‘Ghent University Hospital (UZGent)’ aan.