Maatschappelijke outreach
In het kader van het beleidsplan maatschappelijke outreach van de faculteit ‘Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen’ zet het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg Gent (KCGG) in op het organiseren van sessies voor het brede publiek. Samen met inhoudelijke experts organiseert het KCGG de sessie’ Dr. Google: op zoek naar betrouwbare gezondheidsinformatie’. Deze sessies hebben als bedoeling om het gebruik en het opzoeken van betrouwbare gezondheidsinformatie bij het brede publiek te verhogen en om in te gaan op specifiekere inhoudelijke topics die met gezondheid te maken hebben.
De sessies vinden plaats in locaties zoals openbare bibliotheken, dienstencentra en op aanvraag bij verenigingen, zoals patiëntenverenigingen. Voor de meeste sessies werken we samen met Avansa regio Gent, die workshops en lezingen voor volwassenen aanbieden. Avansa of de inrichtende bibliotheken of verenigingen verzorgen de communicatie. Avansa, Comon, UiTPAS, en websites van de organisaties maken promotie voor de sessies.
Wat is de opzet van de sessies?
Eerst zal een informatiedeskundige van het KCGG een half uur spreken over het vinden van betrouwbare gezondheidsinformatie. Vervolgens werken we samen met een expert van de faculteit of het UZ Gent, die gewoonlijk gedurende ongeveer 90 minuten ingaat op zijn/haar vakgebied in het kader van maatschappelijke outreach. We bespreken welke websites of applicaties betrouwbaar zijn en hoe gebruikers zich het best informeren. We geven geen lijstjes, maar deelnemers krijgen vooral tools en handvaten aangeboden om zelf aan de slag te gaan.
Het doelpubliek is heel divers, zowel qua leeftijd als de voorkennis die mensen over het onderwerp hebben.
Graag werkt het KCGG rond thema’s die voor het bredere publiek interessant zouden kunnen zijn.
Onderwerpen die nu al aan bod komen zijn:
- Bewegingsapplicaties – gegeven door Delfien Van Dijck – Hoofddocent Vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen
- Gezonde slaap – gegeven door Anneke Vandendriessche – Postdoctoraal onderzoeker Vakgroep Volksgezondheid en Eerstelijnszorg
- Huiddetectie – gegeven door Isabelle Hoorens – Postdoctoraal wetenschappelijk medewerker en Lieve Brochez Vakgroep Hoofd en Huid (worden ingepland)
KCGG neemt de praktische organisatie op zich en stemt steeds met de expert af hoe de sessies het best ingevuld kunnen worden. De inhoud wordt waar nodig aangepast aan de context, de doelgroep of de locatie waar deze sessies worden gegeven.
Contactinformatie
Heb je nog vragen of interesse om je expertise of onderzoek te delen met het bredere publiek? Neem dan contact op met Ann De Meulemeester via het e-mailadres kcgg@ugent.be .
Overzicht Dr. Google sessies 2024 – 2025
- Maandag 5 februari (18u45-21u45) – De Krook
- Donderdag 14 maart (13u30-15u30) – Arhus Roeselare
- Vrijdag 15 maart (19u-20u) – Nazareth
- Donderdag 11 april (14u-16u) – Dendermonde Patiëntenvereniging CVS
- Zaterdag 20 april (10u-12u) – Deinze
- Zaterdag 20 april (14u-16u) – Roeselare Patiëntenvereniging CVS
- Woensdag 14 mei (19u-20u) – Deinze
- Zaterdag 25 mei (10.15u-12.15u) – De Krook
- Dinsdag 28 mei (19u30-20u30) – Kaprijke
- Woensdag 29 mei (14u-16u) – Waarschot
- Donderdag 20 juni (14u-16u) – Assenede
- Donderdag 12 september (14 tot 16u30) – Plazzo (Platform Zelfzorg Vlaanderen) Gent
- Zaterdag 22 februari (10u15-12u15) – AI en huidkankerdetectie – De Krook
- Vrijdag 25 april (10u-12u) – Gezond slapen – Evergem
- Zaterdag 17 mei 2025 (10u15-12u15) – Huidkanker en preventie – De Krook